1. 6. 2018

Výživové doplňky

Doplňky výživy

 

Doplňky stravy nejsou  náhradou jídla. Používají se tehdy, pokud nelze zajistit vyváženost výživy přirozenou stravou. Obecně je uznáváno, že podle výživových doporučení, přiměřená a rozmanitá strava by za normálních okolností měla poskytovat veškeré nezbytné živiny pro normální vývoj a udržování zdravého životního stylu.

V dnešní  strava je  plná makroživin – tuků, cukrů a bílkovin, ale mikroživiny – minerály, vitamíny a stopové prvky, které jsou nejdůležitější pro naše zdraví, chybí. I když jsme třeba obézní, můžeme trpět podvýživou. Důvodem je především to, že dnešní potraviny, především zelenina a ovoce, neobsahují tolik vitaminů a minerálů vlivem způsobu pěstování a vyčerpanosti půdy. Větší příjem mikroživin vyžaduje i náš současný moderní způsob života, způsob stravování, vysoké pracovní nasazení a stres.

Dnešní průměrný Evropan ve všech věkových fyziologických skupinách obyvatelstva má  až 50% deficit vitamínů a až 60% minerálů  (Zdroj – Světová zdravotnická organizace).
Nemůžeme se tedy vůbec divit, proč je tolik civilizačních nemocí a že jimi trpí čím dál mladší lidé a často i děti. Pokud nejsme schopni dostatek důležitých látek získat ze stravy, stávají se tak doplňky stravy nutností, pokud si chceme udržet stálé zdraví.

Lepší je rozhodně prevence, než řešit následky nedostatku důležitých živin. V případě vzniku nemoci lékaři pouze odstraňují nebo tlumí její následky pomocí chemických léků, které často nepomáhají, ale někdy nás i ničí.

Doplňky stravy přírodní a synteticky vyrobené

Doplňky stravy můžeme rozdělit na syntetické a přírodní.
Synteticky vyrobené jsou levnější. Je totiž jednodušší je vyrobit. Přírodní doplňky  vyrábíme z rostlin, tz. že výroba je   dražší a obtížnější.
Přírodní doplňky stravy jsou lépe vstřebatelné a organismus je lépe rozezná  jako běžnou potravu. Synteticky vyrobené se mnohdy obtížně vstřebávají, jsou v našem těle hůře využitelné, mohou vyvolávat vedlejší účinky a potřebujeme je obvykle dávkovat ve větším množství, aby byly dostatečně účinné.

Podle čeho poznáte kvalitní doplňky stravy

  1. Vitamíny rozpustné ve vodě(vitamin C a vitaminy skupiny B) musí být ve formě postupného vstřebávání(nikoli uvolňování). Pokud tuto formu nemají, tak je tělo využívá, jak procházejí trávicím traktem a zbytek vyloučí bez využití. Postupné vstřebávání znamená, že celá dávka vitamínů se vstřebá do krve a postupně se využívá, jak tělo potřebuje, až 20 hodin.
  2. Vitamíny rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K) musí být v želatinové kapsli rozpuštěné v tuku.
  3. Minerály a stopové prvky musí být v chelátové vazbě nikoli anorganické vazbě. Chelatovaný minerál je prvek, na který je navázána aminokyselina, enzym nebo protein a díky této vazbě dokážeme minerály vstřebat. Většina minerálů v lékárně je bohužel chemického původu (anorganické), takže špatně vstřebatelná a neúčinná.
  4. Doplňky stravy by měly být z čistě přírodních zdrojů. Navíc musí být vitamíny získávány mechanickou cestou, ne chemickou.
  5. Podle množství účinných látek v jedné tabletě. Nelze tedy porovnávat pouze cenu podle počtu tablet, ale podle mg účinné látky v jedné tabletě. Přitom u chemických doplňků stravy musíte cenu vynásobit pěti (nižší účinnost), pokud porovnáváte cenu chemických a přírodních doplňků stravy.
  6. Přírodní doplňky stravy se vyrábějí jako koncentráty rostlin, extrakty nebo ve formě prášku.
    Prášek znamená, že se rostlina usuší, rozemele a natabletuje. Práškové formy obsahují nejméně účinných látek. To neznamená, že nejsou nejméně kvalitní.
    Extrakty jsou vyráběny tak, že se rostliny namočí obvykle do alkoholu nebo do jiné extrakční tekutiny a účinné látky se extrahují. Takto se vyrobí buď tekuté suplementy, nebo se alkohol odpaří a vyrobí se tablety nebo kapsle.
    Koncentráty se vyrábějí  z rostliny tak, že se odstraní voda a vzniklý koncentrát se použije k výrobě tablet nebo kapslí. Obvykle má každá dobrá firma nějaký svůj patentovaný postup.
    Koncentráty a extrakty mají vysokou účinnost, přičemž koncentráty bývají komplexnější – obsahují vitaminy, stopové prvky, barviva a fytonutrienty.
    Pokud si budete kupovat doplňky stravy, dívejte se nejen na složení, ale i na to, která firma suplementy vyrábí.

Proč používat přírodní doplňky stravy

Přírodní doplňky stravy jsou komplexní. Neobsahují jen jednotlivé vitaminy či stopové prvky, ale je to komplex vitaminů, stopových prvků, barviv a fytonutrientů. Jsou pro nás přínosnější, využitelnější a většinou nemají nežádoucí účinky.
Důvody, proč jsou přírodní doplňky stravy přínosnější a výhodnější:

1. obsah tzv. rodiny vitaminů
Některé vitaminy se vyskytují v několika verzích a my potřebujeme celou šířku. Všichni známe betakaroten – potřebujeme ho k ochraně našich očí, k tomu, aby se z něj mohl vytvořit vitamin A, funguje jako antioxidant, chrání naši kůži. Ale jde o to, že nám nestačí jen betakaroten, ale potřebujeme také alfakaroten a ostatní karotenoidy, například lutein a zeaxantin.  V rostlinách je většinou komplexní spektrum karotenoidů.
Stejně tak vitamin E je vyráběn synteticky jako alfatokoferol, protože ten je v rostlinách v největším množství. Ale my potřebujeme také gamatokoferol a další deriváty tokotrienolu, které dohromady tvoří vitamin E.

2. vzájemný podpůrný vliv vitaminů a rostlinných barviv
Například:  vitamin C – kyselina askorbová – není příliš účinný, pokud se vyrobí synteticky. K tomu, aby v těle účinkovala, potřebuje být kyselina askorbová v komplexu s bioflavonoidy, potom teprve tvoří ten úplný efekt vitaminu C.

3. vzájemný podpůrný vliv vitaminů a stopových prvků
Například: Vitamin C podporuje vstřebávání železa. Lecitin podporuje vstřebávání mědi.

4. vzájemný podpůrný vliv antioxidantů
K ochraně proti volným radikálům potřebujeme antioxidanty. Nestačí nám velké množství jednoho nebo dvou těch nejsilnějších, ale potřebujeme co nejširší spektrum antioxidantů, protože v ochraně proti volným radikálům se navzájem podporují a pomáhají si.

5. obsah fytonutrientů
To jsou další látky, které se v rostlinách vyskytují, většinou známe chemické složení, ale mnohdy neznáme v současné době jejich efekt.

Doporučuji pouze přírodní  doplňky stravy značky NUTRILITE , o jejichž vysoké kvalitě jsem se sama přesvědčila. Jsou přírodního původu, jsou vyráběny jako koncentráty a mají špičkovou kvalitu. Jednotlivé aktivní složky jsou vysoce vstřebatelné a proto  velmi účinné.

Doplňky stravy značky NUTRILITE jsou vyráběny pomocí exkluzivního procesu od semínka až po doplněk stravy. NUTRILITE je jednou z celosvětově vedoucích značek doplňků stravy, která má své vlastní farmy a hospodaří na nich ekologicky udržitelným způsobem, aby vypěstované plodiny byly té nejvyšší kvality. Více o společnosti NUTRILITE zde.

Katalog výživových doplňků najdete na www.amway.cz   

V případě dotazů a zájmu mě kontaktujte.